Michalov veľký TEST bundy Holokolo 2in1 winter

Tagy:
Michalov veľký TEST bundy Holokolo 2in1 winter>

S príchodom pravého zimného počasia nie je potrebné presedlať na indoor aktivity. Práve naopak, poriadna zábava sa práve len začína.  Ak patríte k skúseným, zimným športovcom určite viete, že bez kvalitnej zimnej bundy sa v tomto období nezaobídete. V priebehu posledných týždňov som mal možnosť testovať novinku z dielne Holokolo bundu s názvom 2in1 winter. Ako obstála na bicykli a pri iných športoch, si môžete prečítať v nasledujúcej recenzii.

Z názvu už možno tušíte, že v tejto bunde bude ukryté aj nejaké prekvapenie. Áno, dizajnéri do nej zakomponovali plnohodnotnú vestu, ktorú osadili ako vnútorné a odnímateľné puzdro s cieľom zlepšiť jej funkčné vlastnosti. Ale poďme pekne poporiadku.    

Vizuálna stránka

Vetrovka ma na prvý pohľad oslovila svojím atraktívnym vzhľadom. Osobne preferujem minimalistický štýl. Presne to zhmotňuje bunda Holokolo 2in1 winter. Jednofarebnú kombináciu dotvára decentný reflexný pásik s logom Holokolo na ľavom rukáve a nápisom Holokolo v hrudnej časti. Ponuka je naozaj pestrá. Vyrába sa v červenej, reflexno - oranžovej, čiernej a reflexno - žltej farbe. Osobne sa mi najviac páči v čiernom prevedení a zvolil som si ju aj napriek skutočnosti, že pestrejšie farby by boli z hľadiska bezpečnosti v tomto období lepšie.

Strih, použité materiály a „vychytávky“

Na vonkajšej bunde dizajnéri použili rovný strih, ktorý nazvali relaxed fit, pretože cieľom bolo vyrobiť viac účelovú bundu, ktorú bude možné okrem športových aktivít použiť napríklad aj na dochádzanie do roboty.

Na vnútornej veste je naopak použitý slim fit strih, ktorý je potrebný pre správne funkčné vlastnosti.

Čo sa týka materiálov v prednej časti je použitý 3 – vrstvový laminát odolný voči rôznym poveternostným vplyvom. Zadná strana je ušitá z talianskej tkaniny Lombardia DWR. Na miestach, ktoré by sa mohli šmýkať, rolovať alebo prečnievať sú osadené silikónové pásiky, a tak všetko drží na svojom mieste. Bunda má dlhý golier a v podpazuší, kde sa človek najviac potí sú pre lepšiu ventiláciu osadené vetráky.

Na vetrovke nájdete mnoho vreciek. Jedno na zips sa nachádza v hrudnej časti, klasické 3 vrecká sú osadené v spodnej časti chrbta a ďalšie dve taktiež so zipsom nájdete z prednej strany v oblasti pásu.

Test pred zrkadlom

Už na prvý letmý kontakt je jasné, že sa jedná o TOP kúsok. Bunda je konštruovaná tak, aby sa používala iba so spodným termoprádlom. Na moju postavu 184 cm a 84 kg som volil veľkosť L, čo je aj moja konfekčná veľkosť. Najprv ju obliekam spolu s vnútornou vestou, pričom mám z toho zmiešané pocity. Na jednej strane sa cítim ako v obtiahnutej pretekárskej bunde, no pri pohľade do zrkadla pôsobím skorej pohodovo. Potom si ju skúšam obliecť aj bez vnútornej vesty a takto sa cítim o dosť voľnejšie. Je to zaujímavé. No dosť bolo obzerania sa pred zrkadlom poďme športovať.

Test v teréne

Ako som už v úvode spomenul bunda nie je špeciálne konštruovaná len pre cyklistiku, skôr je určená na viac účelové využitie a takto obstála pri jednotlivých športoch:

Cyklistika

Pri športe akým je jazda na dvoch kolesách sa na materiály vzťahujú veľmi prísne kritéria. Už vo viacerých svojich príspevkoch som o tom písal. Problematika je široká, pričom môžeme začať od samotnej špecifickej pozície tela v sedle bicykla, po rôzne športovo naladených jazdcov. Osobne sa radím skorej k pretekárskej komunite, pričom rád jazdím v rôznej intenzite. V zimnom období ma nebaví tréning len po rovine v základnom tempe, a tak bežne trénujem v striedavom teréne a kopcoch. Aby som neprechladol potrpím si na 100% kvalitu. V bunde som jazdil v rozpätí od – 5 C až do 10C. Pri jazdení som robil nasledovné testy:

Najskôr som si ju na tréning obliekol spolu s vestou. Po vysadnutí na bicykel moje zmiešané pocity pokračovali. Aj keď som sa cítil obtiahnutý, tak pri pohľade na bundu to tak nebolo a skôr som pôsobil pohodovým dojmom. Silikónová manžeta na páse je spravená dobre a vetrovka sa nekĺže na zadnú časť tela ani napriek tomu, že som mal plné vrecká. Tak isto žiadnu manžetu nachádzajúcu sa na bunde nepodfukuje. Kombináciu vetrovky spolu s vestou oceníte viac pri tréningoch v nižších teplotách a intenzitách.

Akonáhle som pridal v tempe, ostal som mokrý. Preto, keď som šiel na tréning do kopcov alebo vo vyššej intenzite, skúsil som prvú vrstvu úplne rozopnúť, pričom vestu som nechal zapnutú. Takto to bolo veľmi fajn. Nadmerne som sa nepotil a vesta zamedzila prefúknutiu hrudnej časti. So zipsami sa manipuluje veľmi jednoducho, čo je v tomto období veľké plus.

Pre športovú jazdu, kde som trénoval aj nejaké intervaly, som skúsil odňať vestu,  pričom som si pod bundu obliekol termo UYN Evolution. Odňatie vesty nebol dobrý nápad, pretože  medzi hrudníkom a termom ostala vzduchová medzera. Z tohto dôvodu sa mi v tejto časti začal hromadiť pot a pri zjazde ma chladil. Takže určite je lepšie jazdiť s vestou a pracovať so zipsami ako bez nej.

Inak použité materiály fungujú dobre. Vetrovka zdrží doslova neľudské podmienky, teda chlad, mrholenie, sneženie, dážď a vietor. Bonusom sú aj všetky vrecká, ktoré môžete využiť na náradie, doklady, mobilný telefón, poprípade náhradné veci.

Zimná príprava nie je len o jazde na bicykli a venujem sa v nej aj ostatným športom. Bundu som skúšal aj pri behu, na bežkách, či turistike.

Beh – je veľmi intenzívna aktivita a pokiaľ idete na hodinový tréning v tempe, tak vám na dlhý dres pokojne stačí aj samotná odnímateľná vesta alebo samostatne vetrovka. Pri fártlekoch a dlhších behoch v zlom počasí sa oplatí celá kombinácia.    

Bežky – Čo sa týka oblečenia, tak v tomto športe platia podobne zásady ako  pri zimnej cyklistike, akurát tu absentuje netradičná poloha. Myslím si, že na bežkovanie je táto bunda ideálna po vizuálnej aj funkčnej stránke.

Turistika – Záleží akú turistiku vykonávate. Ak sa len dlhšie motkáte niekde po okolí v nízkom tempe a miernych kopcoch, tak vám odporúčam nosiť ju spolu aj s vestou. Mňa pravdaže baví turistika do extrémneho stúpania v tempe. Tu som využil výhodu 2 in 1 a do kopca som kráčal len v terme a vo veste. Po dosiahnutí cieľa som pridal vrchnú časť a tak pokračoval ďalej. Znovu pre tento šport si myslím, že je to super voľba po vizuálnej aj funkčnej stránke.

Záver

Holokolo je inovatívna značka a znovu sa im podarilo uviesť na trh kvalitný produkt. Osobne som si bundu kupoval so zámerom, že ju budem využívať pri rôznych športových aktivitách. Ak by som si ju kupoval len na bicykel, tak by som volil veľkosť M, čím by som zamedzil odúvaniu sa materiálu v hrudnej časti. Inak som s ňou veľmi spokojný. Naozaj sa podarila po vizuálnej a funkčnej stránke. V rámci svojej cenovej relácie si myslím, že ťažko nájdete nejakú schopnú konkurenciu u iných značiek.  

Plusy: Atraktívny dizajn, odnímateľná vesta, moderné funkčné materiály, odolnosť, veľa úložného priestoru, reflexné prvky, ľahký chod zipsu.

Mínusy: Odúvanie v hrudnej časti pri cyklistike, absencia takzvaného chvostíka v zadnej časti, taktiež využiteľné len pri cyklistike.

Choďte do toho ak: Hľadáte cenovo dostupnú, kvalitnú, zimnú bundu na multišportové využitie.