Zimné bicyklovanie: Ako môže posilniť imunitu?

Tagy:
Zimné bicyklovanie: Ako môže posilniť imunitu? >

Zimné obdobie je špecifické svojimi výkyvmi počasia. Určite to každý z vás pozná. Jeden deň je krásna zima ako z rozprávky a na druhý deň začne pršať, poprípade sa oteplí aj o 10 stupňov. Takéto výkyvy počasia tvoria ideálne prostredie pre prechladnutie a infekčné ochorenia, ktoré nám do života jednoducho nepasujú. Ako si posilniť imunitu v tomto období, práve vplyvom zimného bicyklovania, si môžete prečítať v nasledujúcom článku.  

Zimná cyklistika ako forma otužovania

Pri pojme otužovanie si asi každý z vás predstaví studenú vodu. No vedeli ste, že otužovanie môže mať rôzne formy? Jednou z nich je aj takzvané „otužovanie vzduchom“. Presne tento druh vykonávate, ak jazdíte na bicykli v zimnom období. Ako každé správne otužovanie aj zimná jazda má svoje zásady.

Kvalitné oblečenie ako základ úspechu

Zimné bicyklovanie je špecifická športová aktivita po mnohých stránkach. Keď sa bavíme o ňom  ako o  spôsobe otužovania sa, musíme si uvedomiť zásadnú vec.  Bicyklovanie je aerobno - anaerobná aktivita, pri ktorej dochádza k produkcii potu a pridáva sa pohyb vysokou rýchlosťou. Ak si chceme zachovať plné zdravie, či zlepšiť imunitu, je nutné vlastniť funkčné materiály.

Kľúčovými vlastnosťami vášho outfitu by mal byť dokonalý odvod potu. Vrchná vrstva by mala byť neprefukavá, nepremokavá a priedušná. Pri zimných radovánkach v sedle bicykla je alfou a omegou vlastniť nasledovné veci: Kvalitné termo tielko, bundu, teplé zimné nohavice, zimné tretry, zimnú čiapku pod prilbu, ponožky, bufku a rukavice. Všetky tieto produkty nájdete v Holokolo pod jednou strechou.

Správna dĺžka a profil jazdy

Ďalšou dôležitou zásadou pri zoceľovaní imunity vplyvom suchého otužovania na bicykli je správna časová dĺžka jazdy. Tá môže byť veľmi individuálna, nakoľko každý z nás inak toleruje chlad. Vo všeobecnosti platí zásada, že zimný tréning netreba hrotiť. Skúsenejší a odolnejší borci obídu tréningy, ktoré trvajú okolo 2,30 h. Ak nad takouto aktivitou uvažujete,  poprípade len začínate, tak aj 1,00 h vám bude dosť.

Výber trasy

Čo sa týka situovania tréningu odporúčam vám voliť okruh s dĺžkou okolo 10 km. Nájdite si niečo v blízkosti domova so striedavým profilom terénu. Pri výbere okruhu voľte kratšie zjazdy a stúpania. Ak v tréningu začnete pociťovať väčší chlad je potrebné ukončiť ho. Výhoda okruhu je v tom, že v prípade potreby sa viete rýchlo vrátiť domov. 

Benefity zimnej jazdy pre imunitu organizmu  

V jednej detskej pesničke sa spieva: „Len námaha telu pomáha“ a inak to nie je ani v tomto prípade. Pobyt a aktivita v chladnom prostredí nie je na pohľad veľmi lákavá činnosť. No napriek tomu, keď sa premôžete a dodržíte všetky vyššie spomenuté zásady, tak sa z vás stane silnejší cyklista a človek.

Vplyvom rôznych druhov živlov, ktoré vonku počas zimy vládnu si zvyknete na chlad, sneženie, dážď, vlhkosť a ďalšie nepriaznivé podmienky. Tým, že vykonávate fyzickú aktivitu v drsnom prostredí musí telo na zachovanie základných životných funkcií (regulovanie telesnej teploty, zásobovanie svalov energiou, balans na nestabilnej vozovke) zvýšiť produkciu a vylučovanie dôležitých hormónov a protizápalových látok. Okrem nich vplyvom adrenalínového zážitku, ktorým určite zimná jazda je sa zvýši aj produkcia hormónu šťastia endorfínu. Tak isto sa zlepší váš tukový metabolizmus, čo tiež vášmu celkovému zdraviu len prospeje. Nakoniec, nie vždy je vonku nepriaznivé počasie a občas vykukne aj slnko, ktoré vám dodá potrebnú dávku vitamínu D.  

Okrem samotnej pohybovej aktivity v chlade môžete svoju imunitu ešte viac podporiť príjmom vitamínov. Ideálne je získať ich z pestrej stravy. Osobne si ešte pomáham aj výživovými doplnkami a počas tohto obdobia suplementujem vitamín C, D, B a omega3 mastné kyseliny.

Je dobré sa popri zimnom jazdení otužovať aj klasickým spôsobom?

Všetkého veľa škodí a na základe svojich reálnych skúseností by som vám to neodporúčal. Ak jazdíte na bicykli za každého počasia, tak s plávaním v rybníku by som bol veľmi opatrný. Predstavte si, že si dáte 1,30 h tréning v –5 °C  a o 3 hodiny nato sa idete kúpať do ľadovej vody. Myslím si, že výsledkom môže byť totálne zlyhanie organizmu, pretože telo sa v takto krátkom časovom intervale nestihne zregenerovať ešte z prvej fázy tréningu.

Otužovanie je samostatná športová aktivita a riešiť ju viac fázovo určite nemá zmysel. Na zotavenie z jazdy radšej skúste hrejivú procedúru akou je napríklad infra sauna alebo vírivá vaňa.

Osobne mám rokmi so zimným jazdením pozitívne skúsenosti. Okrem udržiavania sa v dobrej forme po kondičnej aj mentálnej stránke sa cítim odolnejší a zdravší. Verím, že sa vám článok páčil a mnohých z vás som namotivoval do zimného jazdenia.