MTB a jeseň: Ako sa obliecť na horský bicykel?

Tagy:
MTB a jeseň: Ako sa obliecť na horský bicykel?>

Či sa vám to páči alebo nie (a mne teda nie), zima je hneď za rohom, takže je čas vytiahnuť výstroj na horskú cyklistiku do chladného počasia. Zatiaľ čo niektorí horskí cyklisti môžu vymeniť pneumatiky za lyže alebo snowboard, iní (ako ja) považujú horskú cyklistiku za celoročný záväzok.

Avšak jazda v chladnejšom počasí a na blatistých trailoch si vyžaduje niekoľko kúskov výbavy odolnej voči poveternostným vplyvom, ktoré vás udržia v teple a suchu. Hrubšie rukavice, dlhé jazdecké nohavice, nepremokavé topánky a priedušná bunda sú skvelým doplnkom výbavy na horský bicykel. Takže ak sa chystáte na nejaké jazdy v chladnom počasí, čítajte ďalej a dozviete sa viac o tom, čo si obliecť, aby ste sa vyhli chladu.

Bunda

Je to prvá vec, ktorá vám napadne, keď začne pršať, bez ohľadu na aktivitu. Všeobecne platí, že pri pohľade na nepremokavé bundy budete chcieť bundu, ktorá zaboduje vo všetkých správnych kategóriách: priedušnosť, nepremokavosť a odolnosť, pričom by sa v nich stále malo dať ľahko pohybovať. 

Pokiaľ ide o priedušnosť a vodotesnosť, čím vyššie čísla nájdete na bunde, tým lepšie (napr. 15 000 mm pre vodotesnosť a 10 000 m2 pre priedušnosť sú vysoké čísla.) Priznajme si to, ak idete v poriadnom tempe v akejkoľvek bunde, budete sa potiť bez ohľadu na hodnotenie priedušnosti, ale v tomto prípade skutočne pomôže každá maličkosť.

Bunda je pravdepodobne najdrahšia vec, ktorú si kúpite. Drahšie bundy sú priedušnejšie, zostávajú dlhšie nepremokavé a vo všeobecnosti majú strih, ktorý vás zakryje aj pri pohybe na bicykli. To všetko sú veci, ktoré vám pomôžu regulovať teplotu vo vnútri bundy a zaistia, že keď podmienky neprajú, udržíte jednu z dôležitých častí vášho tela v teple.

Tip: Vodeodolná bunda FOX RANGER 2.5-LAYER

Nohavice

Nosenie nohavíc na horskom bicykli sa riadi mnohými rovnakými pravidlami ako dobrá bunda, musia byť priedušné, nepremokavé, dobre padnúce a odolné počas mnohých blatistých kilometrov, ktoré nepochybne vydržia. Nepremokavé nohavice sú nevyhnutnosťou pre každého otužilého zimného jazdca, nielen že vás ochránia pred dažďom, ale aj odrazia striekajúcu vodu z trailov. Zabraňujú tiež prenikaniu nečistôt a kamienkov do tretier, čím udržujú citlivé oblasti čo najpohodlnejšie.

Tip: Nohavice dlhé bez trakov Haven ENERGIZER LONG

Základná vrstva (termo tričko, vesta)

Základná vrstva je navrhnutá tak, aby odvádzala pot a vlhkosť od pokožky a udržiavali nositeľa v teple a suchu. Tiež zachytávajú vrstvu vzduchu vedľa pokožky, čím zvyšujú teplo. Prichádzajú v rade materiálov buď syntetických, ako je zmes polyesteru, alebo prírodnej vlny, napríklad merino

Základné vrstvy sú zvyčajne dosť priliehavé, aby odvádzali pot a držali teplý vzduch tam, kde je to potrebné, a sú budú k dispozícii v rôznych dĺžkach rukávov. Zvyčajne mám v šatníku pripravenú vestu bez rukávov pre akékoľvek teplotné podmienky, v ktorých jazdím. Vesta je skvelá na dres s dlhým alebo krátkym rukávom. Ak ide o kúpu len jednej základnej vrstvy, vyberte si merino vlnu s dlhými rukávmi, ktoré skvele fungujú, sú jemné na dotyk a prispôsobivé.

Tip: Cyklistické tričko s dlhým rukávom Holokolo WINTER BASE LAYER 

Ponožky

Existujú dve významné možnosti, nepremokavé ponožky alebo jednoduché merino ponožky. Prvá vodotesná varianta je navrhnutá tak, aby zabránila dažďu, druhá varianta je bežná ponožka s vlastnosťami materiálu, ktoré udržia vaše nohy v teple, budú mokré, ale kým sa budete pohybovať, budete v teple. 

Merino ponožky sú skvelou voľbou, ak nechcete mať väčší objem látky na chodidle, ktorý vodotesná ponožka prináša, môžete ich nosiť po celý rok, ľahšie sa umývajú, sušia a možno zistíte, že vaše nohy udržia v teple ako vodotesné alternatívy.

Tip: Cyklistické ponožky klasické Castelli QUINDICI SOFT MERINO

Rukavice

Je možné mať „vodotesné“ rukavice v rôznych štýloch, ale podľa mojich skúseností sú tieto len zriedka úplne vodotesné počas celej doby jazdy, kombinácia mnohých švov a veľa pohybu v tejto oblasti sa stará o to, že voda čoskoro prenikne dovnútra. Rukavice označované ako nepremokavé môžu byť tiež dosť hrubé a objemné, čo je v poriadku, ak sa nesnažíte byť príliš obratný pri brzdení, ale množstvo materiálu zvyčajne škodí, aby ste mohli správne cítiť brzdové páky na bezpečnú jazdu. 

Existujú však aj iné možnosti a zimné rukavice, ktoré sú odolné voči vetru, sú dobrou cestou. Tie ochránia vaše ruky, ktoré sú často veľmi nehybné po dlhšiu dobu pred studeným vetrom a zároveň obmedzia objemnosť. Hľadajte také, ktoré nemajú príliš veľa vypchávok na dlani, aby ste ešte viac znížili objem. Môj tip je kúpiť si dva páry a jeden si nechať v balení pre prípad núdze.

Tip: Cyklistické rukavice dlhoprsté Holokolo NEAT WINTER