Tekutiny počas chladného tréningu

Tagy:
Tekutiny počas chladného tréningu>

Ak nechcete v zime stratiť kondíciu a vnútorný tréning na trenažéri nie je nič pre vás, ste skôr alebo neskôr vyhnaní na bicykel aj v teplotách pod bodom mrazu. Vedeli ste, že chladné teploty znižujú pocit smädu, hoci sa vaše telo dehydruje rýchlejšie ako v teplejších obdobiach?

Chladné teploty vás nútia viac sa obliecť, čo vo vás vyvolá domnienku, že sa pri zimnom tréningu nepotíte, pretože po vás netečie pot, ktorý je zadržaný funkčnou vrstvou oblečenia. Ďalej aj para, ktorá vám vychádza od úst, ohrieva a zvlhčuje suchý vzduch, čo tiež spôsobuje dehydratáciu. Ako teda zostať hydratovaný aj v zime?

Teplota vody

Najdôležitejšie je zaistiť, aby vám akákoľvek tekutina vo fľaši nezmrzla, v ideálnom prípade aby mala okolo 10-20 stupňov. Aby ste to docielili, existuje niekoľko možností. Prvou možnosťou je použitie camelbaku v batohu, prípadne ho umiestniť pod bundu. Pod bundou zaistí ideálnu teplotu tekutiny vaše telo, do batohu pri nižších teplotách je možné pridať hrejivé vankúšiky. Camelbak je najistejším spôsobom, ako si zaistiť prísun tekutín. Nie každému ale vyhovuje jazdiť na bicykli s batohom, prípadne s camelbakom pod bundou, preto existujú aj cyklistické termofľaše.  

U oboch z týchto možností je však potrebné zaistiť, aby ste sa na pitie dostali aj s nasadenými rukavicami bez nutnosti zastavenia, inak svoj účel nesplní. Pokiaľ však uprednostňujete klasickú plastovú cyklistickú fľašu, dajte si pozor na použitie horúcej vody. Niektoré cykloflaše sú určené aj na vyššie teploty vody, vďaka čomu nedôjde k uvoľneniu nežiaducich látok z plastu. V tomto prípade je tiež vhodné pripraviť si fľaše 2.  Tú prvú, určenú na prvú hodinu jazdy, naplniť vlažnou tekutinou určenou pre takmer okamžitú spotrebu, a druhú naplniť horúcou tekutinou určenou na neskoršie použitie. Ďalšou možnosťou, ako zaistiť prísun teplých tekutín v zimnom období, je naplánovať si krátku zastávku na čaj či horúcu čokoládu. Kúpený čaj si tiež môžete naliať do cyklistickej fľaše a zaistiť si tak teplé pitie na dlhšiu dobu. 

Druh tekutiny

A čo si teda na pitie pripraviť? Najvhodnejším variantom je bylinný či zelený čaj. Vhodné je aj zaliať váš obľúbený iónový nápoj horúcou vodou. V zime by vás mal nápoj nielen hydratovať, ale aj zahriať.  Počas chladných dní je energetický výdaj vyšší ako v lete, pretože okrem samotnej fyzickej aktivity je vydané veľké množstvo energie na zahriatie tela. Je preto potrebné dodávať vyššie množstvo sacharidov ako inokedy. Vďaka osladenému pitiu dodávate svojmu telu sacharidy priebežne po celú dobu tréningu, vďaka čomu predídete náhlemu nedostatku energie.

Ak ste odporcovia čaju a nechcete prijímať zbytočné kalórie v podobe iónových nápojov, môžete zaistiť, aby vám voda nezmrzla, vďaka pridaniu electrolytov. Electrolyty obsahujú potrebné minerály, ale váš nápoj neosladia.  Minerály majú slanú chuť a vášmu pitiu dodajú vlastnosti slanej vody, ktorá mrzne pri nižšej teplote ako sladká voda. Tento variant však nie je ideálnym riešením najmä preto, že voda získa teplotu výrazne nižšiu ako je odporúčané minimum, je preto vhodné zvážiť, či nebude príjemnejšie použiť teplý čaj. Ak dáte tekutinu do úst a cítite, že je veľmi studená, odporúčame nechať ju pred prehltnutím chvíľu v ústach, aby sa ohriala.

Záver

Čo teda na bicykli v zime piť? Vždy je najlepšie zvoliť si to, čo máte najradšej, aby ste pili čo najviac. Pokiaľ teda nemáte radi pitie čaju, nemá zmysel chystať si na bicykel čaj, pretože to iba oddiali chuť napiť sa. Najdôležitejšie je zaistiť, aby ste mali tekutinu vždy po ruke a ideálne nie príliš studené. Niekedy sa môže stať, že sa aj najlepšie naplánovaná trasa pretiahne, voda vám takmer zmrzne a vy budete nútení dôjsť bez pitia.