Cyklista a vodič: Patria cesty všetkým?

Tagy:
Cyklista a vodič: Patria cesty všetkým?>

Spojenie ktoré vzbudzuje vášne na oboch stranách táborov. Otázka bezpečnosti cyklistov je v poslednej dobe čoraz viac preberanou témou. V dnešnom článku sa pokúsim priblížiť môj subjektívny pohľad na vec a poskytnúť pár rád, ktoré by mohli zabezpečiť aby spolužitie cyklistov a vodičov na cestách bolo o čosi viac harmonickejšie a bezpečnejšie. 

Osobne sa venujem cyklistike už desiaty rok. Cyklistika pre mňa predstavuje šport, ktorý je pevne spätý s mojím životom. Od prvých jázd mimo obec ešte ako dieťa až po prvý 100km výjazd, som na bicykli zažil nespočetne veľa zážitkov. Nie všetky boli úplne pozitívne a prevažná väčšina z nich sa týkala nebezpečných situácii s autami. Pred ďalším pokračovaním by som ešte rád zdôraznil že dnešný článok nemá byť o súdení jednej alebo druhej strany, ale je to len pohľad dlhoročného cyklistu na tému, ktorá je v súčasnej dobe viac ako relevantná. 

Či už jazdíte radšej v lese alebo na cestách, styku s autami sa skrátka nedá vyhnúť. Na začiatok by som spomenul že vodiči aj cyklisti sú rovnocenní účastníci cestnej premávky, čo vyplýva zo zákona. Podobnú úpravu o rovnocennosti majú aj ostatné krajiny. Prvou dôležitou vecou pri vzájomnom spolužití cyklistov a vodičov je základné poznanie právnej úpravy.

Každý vodič si tým musel prejsť pri skúške z autoškoly, no nie každý skončil autoškolu pred pár rokmi. Tým mám na mysli že na cestách sa pohybujú vodiči ktorí autoškolu absolvovali pred niekoľko desiatkami rokov dozadu a väčšinou sa riadia podľa toho čo si pamätajú z obdobia keď robili skúšky. Zákony sa ale menia veľmi často, čo môžem potvrdiť ako študent práva. Preto je podľa mňa dobré sledovať aspoň tie najdôležitejšie zmeny zákonov, ktoré sa týkajú cestnej premávky a jej fungovania. To platí aj pre cyklistov.

Ako účastníci cestnej premávky by mali poznať aspoň základné pravidlá správania sa na ceste. Premávka vie byť často nevyspytateľná a vedomosť o tom ako sa správne zachovať v danej chvíli vie predísť mnohým kolíziám a nebezpečným situáciám. 

Tip redakcie: Nezabúdajte na reflexné prvky na cyklistickom oblečení. Vyskúšať môžete napríklad cyklistické dresy Holokolo Elite alebo dresy od značky Alé, v ktorých budete na ceste neprehliadnuteľní.

To ma privádza k ďalšiemu veľmi dôležitému bodu bezpečnosti na ceste, ktorým je predvídanie. Predvídanie by malo byť niečo ako šiesty zmysel, ktorý by mali mať dobre vycibrený vodiči aj cyklisti. Lepšej schopnosti predvídať ma naučil môj najviac závažný pád na bicykli, ktorý paradoxne nespôsobilo auto ale deti hrajúce sa na ulici. V plnej rýchlosti pri zjazde dole kopcom mi ani nenapadlo že sa mi tie deti neuhnú, a nie to ešte, že mi jedno z nich kopne loptu priamo pod predné koleso.

Táto nepríjemná a bolestivá skúsenosť zapríčinila to, že mám pred každým ďalším zjazdom veľký rešpekt a vždy dopredu premýšľam čo by sa v tej chvíli mohlo stať. Či už je to splašené zviera ktoré prebehne cez cestu alebo auto rútiace sa zo zákruty v protismere. Vodiči schopnosť predvídať precvičujú predsa len o čosi častejšie ako cyklisti, keďže pri šoférovaní musia byť vo väčšom pozore. Predvídanie by nás ale nemalo brzdiť pri užívaní si jazdy, hlavne na bicykli. Mala by to byť len akási kontrolka vzadu v hlave, ktorá zabliká pri situáciách kedy treba zvýšiť pozornosť. 

Tip redakcie: Cyklistická prilba je základ a bez nej by ste na bicykel nemali vôbec nasadať. Odporúčame napríklad veľmi bezpečné helmy od značky POC.

Tretí a podľa môjho názoru najdôležitejší bod, ktorý môže zaručiť bezpečné spolužitie vodičov a cyklistov v premávke je ohľaduplnosť a vzájomný rešpekt.

Bez týchto vlastnosti budú cesty aj naďalej predstavovať “bojisko“ medzi cyklistami a vodičmi. Samozrejme že sa na cestách pohybuje omnoho viac ohľaduplných vodičov a cyklistov ako tých arogantných, ale práve vďaka tým neohľaduplným vznikajú najzávažnejšie nehody a nešťastia.

Ako by taká ohľaduplnosť teda mala vyzerať ? Čo sa týka vodičov tak jednoznačne základné pravidlo je pri obiehaní kde by mala byť dostatočná a bezpečná vzdialenosť, ktorá v mnohých krajinách predstavuje 1,5m. Medzi cyklistami panuje taký vtip, ktorý vraví že vodiča cyklistu spoznáte tak, že aj na prázdnej ceste vás obehne vo vedľajšom pruhu. Preto ak pred vami ide cyklista, ktorého chcete obehnúť, ale oproti idú iné autá, obehnite ho až keď je cesta prázdna.

Ako aktívny cyklista mám najčastejšie „smrť v očiach“ v prípadoch kedy začne auto v protismere obiehať auto pred ním. Hlavne okresné cesty sú úzke a takéto predbiehanie môže skončiť veľmi zle. Preto vodiči, aj keď chcete obísť pomalé auto pred vami no vidíte že oproti vám ide cyklista radšej počkajte tých pár sekúnd a až potom začnite predbiehať. Ja som už na tieto situácie zvyknutý, ale človek, ktorý začal s cyklistikou len nedávno môže v takejto situácii zareagovať nepredvídateľne a nešťastie je na svete.

Tip redakcie: Nezabúdajte na výber svetiel na bicykel. V našej ponuke nájdete hneď niekoľko druhov.

Posledná vec, ktorú som si všimol v posledných rokoch a s ktorou by som sa rád obrátil na vodičov je aby mali na pamäti že ako cyklisti niekedy dosahujeme vysoké rýchlosti čo si veľa vodičov neuvedomuje hlavne v situáciách kedy nám majú dať prednosť a vojdú nám do cesty. Ako cyklisti, ohľaduplnosť prejavujeme najmä vtedy ak jazdíme podľa predpisov a bezpečným spôsobom ktorým neohrozujeme nielen seba ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

Keď si spätne spomeniem ako som sám jazdil pri mojich cyklistických začiatkoch tak sa čudujem že sa mi nič vážne nestalo. Nepredvídateľná jazda na bezpečnosti taktiež nepomáha. Tým mám na mysli prílišné vybočovanie z jazdnej dráhy alebo náhle obídenie prekážky, kedy auto za vami to nemá ako postrehnúť a včas zareagovať.

Ja osobne v situáciách kedy musím obísť nejakú prekážku pri ktorej napríklad vybočím viac do stredu vozovky, vždy dám autu za mnou signál rukou aby si ma všimlo a spomalilo. Ako cyklisti môžeme vzájomný rešpekt preukázať aj tým že za každým keď nás obehne auto v bezpečnej vzdialenosti tak mu jednoducho zdvihnite ruku alebo ukážte zdvihnutý palec na znak vzájomného rešpektu. Ak si to vodič všimne tak bude aj do budúcna obiehať cyklistov v bezpečnej vzdialenosti a aj takéto jednoduché gesto možno zabezpečí to aby sme sa všetci cítili na cestách bezpečne. 

Tip redakcie: Pre chladnejšie dni odporúčame cyklistickú vetruodolnú bundu REFLECTIVE od Alé, ktorá je pokrytá mikrosférami zo skla, ktoré sa pri osvetlení „rozsvietia“ a je tak vidieť aj v šere.

Na záver by som dodal len toľko že žiaden zákon ani následný trest nezabezpečí stopercentnú bezpečnosť na cestách a vždy to bude o subjektívnom prístupe každého z nás. Všetci sme len ľudia a tých pár sekúnd ktoré ušetríme či už ako vodič pri obiehaní alebo ako cyklista pri nebezpečnej jazde, určite nestoja za to aby sme tým zničili život sebe alebo niekomu inému. Dávajte na seba pozor a jazdite bezpečne. #PEACE