Test zimných doplnkov Holokolo: Ako obstáli v chladnom počasí?

Tagy:
Test zimných doplnkov Holokolo: Ako obstáli v chladnom počasí?>

Holokolo je inovatívna značka, ktorá okrem predaja cyklistického sortimentu prispieva na trh aj svojou vlastnou kolekciou oblečenia. Portfólio sa stále rozrastá o nové produkty. Prvý jesenný mesiac som využil na test dlhého terma a návlekov na tretry z noviniek vyrobených práve pre chladnejšie obdobie. 

S príchodom ochladenia je potrebné doplniť šatník o teplejšie veci. V tomto roku sa počasie pokazilo dosť skoro, a tak bolo zo dňa na deň, nutné vymeniť letný šatník za prechodný až zimný. Aj keď takéto chladnejšie počasie neobľubujem, prišlo mi vhod a ja som tak mohol testované termo dôkladne preveriť. 

Veľmi dôležitým aspektom každého tréningu v prechodnom, či chladnom období je kvalitná 1. vrstva. Od jej vlastností závisí, či vám bude na výjazde príjemne alebo vás bude „klepať kosa“. Ak spodná vrstva v rámci termoregulačných vlastností dostatočne neodvedie pot do ďalších vrstiev, vaše telo ostane mokré a ani najlepšia bunda vás pred zimou neochráni. 

Dlhé termo Holokolo Winter Base Layer

Dizajn

Ide o unisex prevedenie . Termo s dlhým rukávom sa vyrába v čiernej a bielej farbe. Ja som volil obľúbenú čiernu vo veľkosti L, čo je aj moja konfekčná veľkosť ktorá mi sedí. Na oblečení je použitý minimalistický štýl, teda tu nenájdete žiadne veľké logá a nápisy. Keďže sa jedná o spodnú vrstvu, tak si myslím, že takéto „čmáranice“ nie sú ani potrebné a biele logo Holokolo v hrudnej časti postačuje, pričom spolu s čiernym podkladom vytvára zaujímavý kontrast. 

Strih

Termo má slim strih, je elastické, no kompresia nie je prehnaná, teda nebudete pociťovať nepríjemný „hurka feeling“. 

Golier je riešený moderným štýlom s okrúhlym výstrihom, teda vás nebude tlačiť v oblasti krku.  Čo sa týka môjho vkusu sa na tričku nachádza dosť švov, no napriek tomu ma nikde netlačili a nemajú vplyv na samotnú funkčnosť.

Použité materiály

Skladá sa z viacerých materiálov, ktoré sú aplikované v rôznych častiach oblečenia. Z vrchnej strany sa nachádza lycra. Z vnútornej strany je tričko zateplené fleecom, ktorý dodáva veľmi pohodový pocit.

Okolie podpazušia, kde sa človek najviac potí je riešený sieťovanými zónami z priedušnej tkaniny. Dlhé rukávy sú na konci zúžené a nešmýkajú sa smerom hore ani pri obliekaní ďalších vrstiev oblečenia. 

Funkčnosť a odolnosť

Termo som počas svojich tréningov používal ako prvú vrstvu, pričom druhú a tretiu vrstvu som obliekal prechodnú bundu Scott RC Team alebo Castelli Perfecto Ross. V pekných a teplejších dňoch mi spolu v kombinácii s termom postačoval krátky dres Monton Traveler. Na pocit sa mi zdalo príjemné, hlavne vďaka fleecu z vnútornej strany. 

Oblečenie som teda vyskúšal v rôznom počasí od +5 do +18 stupňov. Pri jazde som menil aj intenzity zaťaženia. Pri tréningu vytrvalosti v chladnejšom počasí tričko fungovalo dobre, nadmerne som sa nepotil a stíhalo odvádzať pot smerom do ďalších vrstiev. To isté platilo aj pri tréningu v nižšej intenzite. Problém trošku nastal pri vyšších intenzitách a teplotách ovzdušia. Keď sa teplota pohybovala okolo  +10 stupňov a viac, tak termo prestalo stíhať odvádzať pot, hlavne v hrudnej a chrbtovej časti. Tričko je vhodné skôr do chladnejšieho počasia, teda do chladnejšej jesene a do zimy je ideálne.

Preto, ak je vonku teplejšie voľte kombináciu termo + krátky dres. V tejto kombinácii nátelník znovu fungoval dobre a v prípade dlhšieho výjazdu v rôznom profile terénu nezabudnite na vestu. Pri tréningu v prechodnej bunde Scott alebo Castelli mu je potrebné pri odvádzaní potu trochu pomôcť a využil som „hack“ s rozopnutím vrchnej vrstvy. Vtedy nastala lepšia ventilácia a pot ma tak nezalieval. Tričko som pral po každom výjazde podľa odporúčaní uvedených na štítku. Počas testu sa nescvrklo a nestratilo ani svoje funkčné vlastnosti. 

Záver testu 

Termo Winter Base Layer zodpovedá kvalite v rámci cenovej relácie v ktorej sa predáva. Je vhodné pre začínajúcich cyklistov alebo bajkerov, ktorí počas chladnejších mesiacov jazdia v nižšej intenzite. Termo a jeho funkčné vlastnosti sa mi viac osvedčili v chladnejších dňoch a pri nižšej intenzite tréningu. Myslím si, že sa nestratí ani pri iných športoch ako napríklad turistika, skialp, či zjazdové lyžovanie. 

  

Návleky na tretry Holokolo Thermal Waterproof

Ďalším doplnkom, ktorý som v tomto období testoval sú návleky na tretry. Ako som už napísal jesenné obdobie je špecifické rôznymi podmienkami a často je vozovka mokrá, nie len preto, že prší ale napríklad aj z ranných hmiel. Osobne mám rád nohy v suchu a teple, preto pod +10 stupňov pri tréningu na cestnom bicykli obliekam návleky na tretry. Ako v teste obstáli Holokolo Thermal Waterproof?

Dizajn a strih

Návleky sú čiernej farby, pričom sa nezabudlo ani na bezpečnosť, pričom majú reflexné prvky s potlačou loga holokolo. Volil som veľkosť L (42 – 44). V tejto veľkosti mi na tretry 43 ky sadli dobre. Sú poriadne obtiahnuté a dobre kopírujú tvar tretry. Čo je dobré pretože tak zadržia teplo a v prípade mokrej vozovky do nich neprejde voda. 

vonkajšej strany je použitý nepremokavý a neprefúkavý materiál a z vnútornej strany zateplené fleecom. Zo spodnej časti je klasický suchý zips a hlavný zips na zapínanie návlekov sa nachádza na bočnej strane. 

Navliekanie a zapínanie

Veľmi dôležitou vlastnosťou pri návlekoch na tretry je samotná manipulácia s nimi pri ich obliekaní  a vyzliekaní z tretier. Ďalšou potrebnou vlastnosťou je aj hladký chod zipsu, pretože pri niektorých značkách som sa stretol s tým, že kým som do nich tretry napratal, tak som sa slušne spotil. Pri Thermal Waterproof som tento problém  nemal, pretože sa dobre na tretry obliekali a hladko išli aj dole. Neštandardne umiestnený zips na bočnej strane mal trošku problém pri tretrách s BOA systémom zapínania. Pri obliekaní na takéto tretry som musel byť trošku opatrnejší, aby som bežca silou nevykoľajil zo zipsu, ktorý sa pocitovo zapínal ťažšie. Pri tretrách, ktoré sa zapínali na suchý zips nebol žiadny problém.  

Funkčnosť a odolnosť

Na pocit sa jedná o tenšie návleky do teplotného rozsahu +5 až + 15 stupňov. V takýchto teplotách som ich aj testoval a obliekal som ich viac do sychravejšieho počasia. Pri ich teste sa často nachádzala na vozovke voda a tak si myslím, že som ich riadne preveril. Ich funkčné vlastnosti boli za mňa super, ani raz mi cez ne neprešla voda do tretier. V peknom počasí sa mi noha nepotila a celkovo som bol s nimi veľmi spokojný. Čo sa týka odolnosti, taktiež nesklamali. V rámci testu som ich zámerne častejšie obliekal a vyzlieka, pričom nestratili kompresiu a nikde sa neroztrhli. Zipsu som dal tiež poriadne zabrať, pričom sa nevykoľajil a ani sa nerozopínal pri jazde vo vrchnej časti. 

Záver testu 

S návlekmi som bol naozaj veľmi spokojný. Myslím si, že sa podarili a volil by som ich do teplotného rozsahu od +5 do +15 stupňov. 

Myslím si, že značka Holokolo uviedla na trh kvalitné zimné doplnky za super cenu a ja vám ich môžem len odporučiť.