Cyklista začiatočník: Ako sa obliecť do chladného počasia?

Tagy:
Cyklista začiatočník: Ako sa obliecť do chladného počasia?>

Rozhodli ste sa viac venovať cyklistike, avšak vo svojom bežnom oblečení sa necítite príjemne? Bežné oblečenie skutočne neprináša dostatočný komfort na bicykli. Doprajte svojmu telu zaslúžené pohodlie, komfort a radosť z jazdy pri spoznávaní nových miest, prekonávaní svojich limitov či dosahovaní svojich cieľov aj za chladného počasia.

Výrobcovia bicyklov za posledné roky zaznamenali skutočne vysoký dopyt zákazníkov po „dvojkolesových priateľoch“, ktoré využívajú na športové či rekreačné vyžitie. Tak ako sa s predajom rozbehli bicykle, aj výrobcovia a predajcovia cyklistického oblečenia a doplnkov pociťujú dopyt zo strany začínajúcich športovcov. 

Holokolo sa snaží prinášať svojim zákazníkom radosť z jazdy taktikou „cyklista cyklistovi“. Dlhoročné cyklistické skúsenosti ľudí, ktorí stoja za touto značkou dokážu splniť potreby rôznych zákazníkov, či už ide o aktívnych cyklistov alebo o začiatočníkov. Každý (ne)športovec si môže vybrať oblečenie z rôznych materiálov, od rôznych výrobcov, ktorí obliekajú aj profi pelotón. Voľba môže zohľadňovať aj cenové požiadavky. Či sa rozhodnete pre cestnú cyklistiku, horskú cyklistiku alebo dokonca spinning a hľadáte základné cyklistické oblečenie, ste na správnom mieste.

Ak ešte nemáte najazdené stovky kilometrov, cítite sa ako začiatočníci a zároveň za cyklistické oblečenie nechcete minúť celú výplatu, ste na správnom mieste. Rád priblížim, prečo som aj ja po rôznych značkách cyklo-oblečenia zostal verný práve e-shopu Holokolo, kde skutočne nájdete čo potrebujete do každého počasia.  

Základná výbava

Pri pohľade na okoloidúceho cyklistu môžeme hneď povedať, že do základnej výbavy patrí  jednoznačne dres, nohavice, rukavice a prilba. Dôležité sú aj doplnky na bicykli s bezpečnostnými reflexnými prvkami, ktoré malo mať aj oblečenie športovca. Poďme si to rozobrať podrobnejšie.

Prilba

Bezpečnosť je na prvom mieste, preto začnem prilbou, bez ktorej ja osobne na cestu ani nevyjdem. Holokolo ponúka prilby pre cyklistov do rôzneho terénu. Cestný cyklista potrebuje ľahkú prilbu, ktorá mu dokonale sadne, vetrá hlavu a ochráni hlavu v prípade pádu. Ja osobne preferujem prilbu so sieťkou proti hmyzu. Vietor vo vlasoch je príjemný, ale včela alebo osa už nie je vítaným hosťom. 

Tip: Cyklistická prilba ARX (Scott)

Cyklista v horskom teréne má taktiež na výber viacero dizajnov či už je to so šiltom alebo predným chráničom. Vybrať správnu veľkosť je možné pomocou priložených veľkostných tabuliek jednotlivých výrobcov. Podstatné je však vedieť obvod hlavy. Výrobcovia prilieb v poslednej dobe vyrábajú aj UNI veľkosť, kde si obvod hlavy viete jednoducho nastaviť v zadnej časti. 

Dres

Dres nie je len trendovým kúskom a spôsobom ako prejaviť sympatie cyklistickému tímu. Správnym výberom materiálu telo bude dýchať a vtedy človek nepozná pocit prepoteného prilepeného trička.

Dres pre cestnú cyklistiku by mal byť priliehavý, pri horskej cyklistike je dôležitejšia priedušnosť. Ako cestný cyklista viem oceniť detaily na drese. Dôležité sú pre mňa silikónové ukončenia na spodnej časti dresu a na rukávoch. Dres počas jazdy musí držať na tom správnom mieste. Pri výbere zohľadňujem aj „úložný priestor“ dresu. Na chrbte by mali byť minimálne 3 vrecká, do ktorých si viete odložiť mobil, pláštenku či nejakú dobrotu. 

Tip: Cyklistický dres s dlhým rukávom zimný - AFTERGLOW WINTER (Holokolo)

Na stránke Holokolo nájdete množstvo dresov v rôznych dizajnoch nielen pre pánov, ženy ale aj pre tých najmenších cyklistov. V súčasnom ročnom období treba zohľadniť aj klesajúce teploty. V chlade zahrejú návleky na ruky alebo dres s dlhým rukávom, prípadne z teplejšieho materiálu.

Nohavice

Cyklistické nohavice sú dôležitým prvkom, ktoré zaručia pohodlie a radosť počas celej jazdy. Vďaka gélovej vložke a funkčnému elastickému materiálu, ktorý sa dokonale prispôsobí telu jazdca, bude komfort zaručený. Tento kúsok celého cyklistického outfitu by som naozaj nepodceňoval. Ak si človek myslí, že s bežnými nohavicami, prípadne u žien s legínami to ide, mal by naozaj skúsiť gélovú vložku, ktorá pomôže aj k dlhšej, ale predovšetkým pohodlnejšej jazde. 

Tip: Cyklistické nohavice dlhé s trakmi - WINTER (Holokolo)

V e-shope či na predajni sú na výber nohavice s trakmi alebo bez trakov. Z vlastnej skúsenosti odporúčam nohavice s trakmi, pretože sa nevysúvajú a chránia spodnú časť chrbtice pred prefúknutím. Podobne ako u dresov, počas jesenných jázd by človek mal dávať pozor
na teploty a radšej zvoliť dlhé nohavice alebo zvoliť návleky na nohy

Rukavice

Samozrejme aj ochrana rúk je veľmi dôležitá. Rukavice by niekto mohol považovať za nepotrebné. Ja ich mám počas každej jazdy. Pomáhajú eliminovať vibrácie do dlaní a najviac si ich pochvaľujem pri jazde na menej kvalitnom asfalte či počas zjazdu. Rukavice som ocenil aj v prípade pádu, kedy moje dlane ostali celé, pretože rukavice ich dostatočne ochránili. Počas chladnejších dní využívam zimné dlhé rukavice, ktoré okrem ochrany zachovajú pocit tepla. 

Tip: Cyklistické rukavice dlhoprsté - NEAT WINTER (Holokolo)

Bunda

Dobrá rada je vraj na zlato. Odporúčam si na cyklo výlet vziať dodatočnú vrstvu. Už neraz ma  prekvapil nečakaný dážď, alebo do naplánovanej trasy pribudli kilometre a človek sa môže vrátiť až za chladnej večernej hodiny. Skúsení cyklisti poznajú šikovné pláštenky, nenápadné bundy, ktoré sa dajú poskladať do veľkosti tenisovej loptičky a v prípade potreby sú záchranou pred nečakanou prehánkou alebo pri zjazde. 

Osobne mám túto bundu už sedem rokov a nesklamala ma. V prípade dažďa či počas chladnejších dní mi skutočne veľmi pomohla: 

Tip: Cyklistická vetruodolná bunda - X-LIGHT (Biotex)

Tretry

Návod, ako zefektívniť každý záber do pedálov je jasný – tretry. Či už človek zvolí jednoduché viazanie cez suchý zips alebo cez sťahujúce lanko šikovného systému, netreba zabúdať na jednu dôležitú vec. Pri zastavení a zostupovaní z bicykla je potrebné sa z pedálov vypnúť. V opačnom prípade cyklista môže dopodrobna a zblízka skontrolovať vozovku. 😊 

Vybrať správnu veľkosť pri tretrách je výrobcoch rozdielne. Niektorí výrobcovia odporúčajú zvoliť väčšie číslo od bežnej obuvi. Určite sa zhodneme, že najlepšie je obuv vyskúšať. Samozrejme netreba zabúdať aj na správne nastavenie pozície kufrov, aby si nohy jazdu užili a neboleli. 

Tip: Cyklistické tretry - F-11 (FLR)

Funkčné prádlo

Dúfam, že všetci, aj začínajúci cyklisti vedia, že ak teplota klesne pod 10°C netreba hneď bicykel zazimovať a pripravovať lyže na začínajúcu sezónu. V predajniach či v e-shope Holokolo nájdeme aj spodné oblečenie s rôznou dĺžkou rukávov, príjemnými materiálmi, ktoré dostatočne zahrejú pri nižších teplotách alebo silnejšom jesennom vetre. 

Tip: Cyklistické tričko s dlhým rukávom - WINTER BASE LAYER (Holokolo)

Začínajúci cyklista nemusí mať pri prvom výjazde profi cyklistické oblečenie, za ktoré minie svoje úspory. V súčasnosti ťa cyklistické oblečenie môže vyjsť rovnako ako jedno tankovanie plnej nádrže. Každý pri nákupe sleduje aj recenzie, aby bol s nákupom naozaj spokojný. Ja som svoj šatník za posledné roky obmenil produktami z e-shopu Holokolo a môžem povedať, že teraz som so svojou výbavou skutočne veľmi spokojný.