Ochrana hlavy: Ako si vybrať prilbu na bicykel?

Tagy:
Ochrana hlavy: Ako si vybrať prilbu na bicykel?>

Aby nikde netlačila, ale zároveň aby pevne držala na hlave. Také je základné pravidlo pri výbere cyklistickej prilby.

Nezabúdajte, že fyzikálne zákony platia aj pre cyklistov :) Ak cyklista ide rýchlosťou 15 km/h a spadne dole hlavou, zodpovedá to približne pádu na betón z výšky jeden meter. Ak ide cyklista rýchlosťou 15 km/h a zrazí sa s autom idúcim rýchlosťou 35 km/h, tak sila nárazu cyklistu zodpovedá pádu z výšky 10 metrov.

Zdravotníci jednoznačne odporúčajú nosenie cyklistickej prilby, ktorá zachránila život a zdravie už mnohým cyklistom. Cyklistická prilba znižuje pri páde z bicykla riziko poranenia hlavy o 48 %, riziko vážneho poranenia hlavy o 60 % a riziko poranenia tváre o 23 %. Také čísla napríklad uvádza štúdia Institute of Transport Economics in Oslo z roku 2018.   

Ako si vybrať cyklistickú prilbu?

Základné pravidlo už poznáte. Aby prilba netlačila a pevne držala na hlave. Helmy sa delia na pánske, dámske, unisex a detské, pričom sú prispôsobené špecifikám pohlavia ako tvar a veľkosť lebky, alebo dĺžka vlasov.

Odporúčame kúpu novej prilby a nie používanej, ktorá už môže mať za sebou tvrdý pád. Na Holokolo si môžete kúpiť prilbu v niektorej zo štyroch kategórií. Cestná cyklistická prilba je charakteristická nízkou váhou a dobrým odvetraním pre dlhšie jazdy. MTB cyklistická prilba je určená primárne na horskú cyklistiku, máva robustnejšiu konštrukciu a ochranný štít.

Urban cyklistickú prilbu charakterizuje originálny dizajn, aby zapadla do mestkého prostredia, ale zároveň mierne horšie odvetrávanie. Pri krátkych mestských jazdách to nie je problém. Časovkárska cyklistická helma (timetrial) je určená pre tých, ktorým záleží na každej sekunde. Má pretiahnutý aerodynamický tvar. Spája v sebe bezpečnosť s dosahovaním top výkonov, takže je cenovo najdrahšia. 

Príslušenstvo podľa potreby

Pri výbere prilby uvažujte aj o tom, aké príslušenstvo potrebujete. Výhodou môže byť, ak má prilba vyberateľné čalúnenie, ktoré sa dá oprať. Šilt môže byť vhodnou doplňujúcou ochranou pred slnečným svitom, konármi a hmyzom. Sieťka na vetracích otvoroch zabraňuje vniknutiu hmyzu. Reflexné prvky sú mimoriadne užitočné, ak chcete jazdiť aj v tme.

Vyberte si podľa vlastných potrieb. Jednoznačne vám ale odporúčame nosiť na bicykli prilbu, hoci takmer vo všetkých európskych krajinách je to pre dospelých dobrovoľné. Teda nevyžadované zákonmi. Štúdie totiž dokazujú, že zavedenie povinného nosenia helmy znižuje záujem o bicyklovanie. Štatistiky v rozvinutých krajinách zároveň ukazujú, že čím väčší podiel cyklistov v nich jazdí, tým je ich bezpečnosť vyššia. S nárastom počtu cyklistov sa totiž zlepšuje povedomie o vhodnom správaní sa v cestnej premávke, a najmä sa rýchlejšie budujú bezpečné cyklochodníky.    

Profíci prilbu odmietali

Aj v profesionálnej cestnej cyklistike bola cyklistická helma dlho nepovinná. V 90. rokoch dokonca jazdci štrajkovali proti jej noseniu. Sťažovali sa na nepohodlie a zbytočné gramy navyše. Všetko zmenila smrť Andreja Kivileva v roku 2003. Kolízia troch jazdcov vyústila do jeho pádu na tvár a nepomohla mu ani viachodinová operácia.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) reagovala na túto tragédiu a definitívne zaviedla povinné nosenie prílb pre všetkých profesionálnych cyklistov. Teraz už jazdci proti prilbám neprotestujú.