Fuj smrdíš! Ako sa zbaviť nepríjemného zápachu na vašom cyklo oblečení a chráničoch?

Tagy:
Fuj smrdíš! Ako sa zbaviť nepríjemného zápachu na vašom cyklo oblečení a chráničoch?>

„Čo to tak smrdí? Si to ty? Fuj!“ 

Toto sú slová, ktoré nechce počuť nikto počas jazdy s partiou. Samozrejme, že pri telesnej námahe sa spotíte a možno budete aj troška smrdieť, hlavne v lete. Niekedy je však cítiť „vyšší level“ zápachu. Áno, presne ten. Je to presne ten zápach, pri ktorom vás takmer napína, keď sa prílíš priblížite k spolujazdcovi pri jazde z kopca. Alebo to môže byť aj ten zvláštny zápach, ktorý zostáva na vašom drese a nohaviciach aj napriek tomu, že ste ich už sto krát vyprali.

Prečo niektorí cyklisti neustále zapáchajú? Sú to oni? Alebo ich oblečenie? Alebo oboje? Nechceli by sme byť tým, s kým nikto nechce jazdiť. Takže šup do sprchy a poďme sa spolu pozrieť na niekoľko riešení, ako sa zbaviť tohto nešvaru.

Ako zbaviť zápachu vaše cyklo oblečenie a príslušenstvo

  • Cyklistické oblečenie by sa malo prať po každom nosení a hneď ako je to možné. Určite nieje dobrý nápad nechávať ho na zemi alebo v taške. Toto zbytočne podporí rast baktérií a plesní, ktoré zapáchajú.
  • Používajte pracie prostiedky, ktoré sú špeciálne určené na pranie športového oblečenia. Vyskúšajte produkty ako Feel Eco prací gél alebo prášok, Perwoll Sport Activecare, Sodasan prostiedok na funkčné prádlo atď. Tieto produkty sľubujú šetrné narábanie s vašim športovým oblečením a pritom ho zbavia zápachu.
  • Môžte taktiež skúsiť alternatívne metódy. Stará mama by vám zrejme poradila pranie so sódou bikarónou a octom. (Použite šálku sódy bikarbóny a ½ šálky obyčajného octu a prepláchnite oblečenie v práčke). Internet je plný podobných rád starých báb, ako napríklad použitie soli alebo dokonca aj vodky!
  • Nepoužívajte silné čistiace prostriedky a určite perte bez aviváže, pretože tieto prostriedky predčasne rozkladajú tkaniny a tým ničia vaše oblečenie.
  • Občas prepláchnite vaše oblečenie v práčke bez akýchkoľvek prostiedkov. Môže sa stať, že máte na svojom oblečení nahromadený saponát a zachytené baktérie vo vláknach tkaniny, čo spôsobuje zápach.
  • Toto môže byť veľkým prekvapením pre downhill jazdcov, ale vaše chrániče môžu a budú časom zapáchať, ak sa o ne nebudete patrične starať. V záujme všetkých cyklistov vás pre to prosíme, vyčistite si všetky chrániče, vrátane chráničov na telo, kolená a lakte. Jednoducho si napustite vodu do vane, pridajte čistiaci prostriedok, ponorte chrániče. Nechajte ich tam niekoľko hodín alebo cez noc a vyšúchajte kefou.
  • Uistite sa, že vaše oblečenie a chrániče sú úplne suché predtým, ako ich odložíte. Výrobcovia väčšinou odporúčajú sušiť zavesené, avšak nie na priamom slnku, lebo to môže zničiť Lycru ako aj silikónové potlače.
  • Špinavá práčka vám oblečenie nevyčistí, skôr naopak. Tak ju občas pustite naprázdno na vysokej teplote. Prilejte obyčajý ocot, ktorý stiahne zápach.
  • Ak žiadna z týchto metód nepomáha, skúste ešte hodiť vaše cyklo oblečenie do uzatvárateľnej tašky s krabičkou alebo malou miskou sódy bikarbóny a dajte do mrazničky cez noc. Mráz zabije zapachajúce baktérie a sóda ich pohltí.

Nie každý zapáchajúci polyester si je rovný

 Ak už naozaj nič nezaberá a napriek všetkým metódam uvedeným hore vaše oblečenie stále zapácha, problém bude väčší ako len, že sa nedostatočne staráte o svoje prádlo. Určite máte aj vy nejaký lacný dres, ktorý začne zapáchať už po 10 minútach jazdy, zatiaľ čo váš drahý dres zostáva bez zápachu aj niekoľko jázd. Máte aj vy takúto skúsenoť? Môže to byť rozdielnym materiálom? Obidva dresy sú predsa vyrobené zo 100% polyesteru, materiál veľmi typický pre cyklo oblečenie. A ak sú obidva dresy vyrobené z toho istého materiálu, prečo jeden zapácha a druhý nie?

Tak sme si slovíčko „polyester“ vygooglili a našli sme slová ako „polyméry s dlhým reťazcom, chemicky zložené, esterový a hydrický alkohol, kyselina karboxylová a kyselina tereftalová“. Jednoducho povedané, polyester je syntetické vlákno. Syntetické vlákna schnú rýchlejšie v porovnaní s tými prírodnými, ako je napríklad bavlna alebo vlna, ktoré nasiaknu viac vlhkosti. A vraj baktérie, ktoré rastú na polyestery sú rozdielne od tých na bavlne, a práve tie polyesterové sú viac zapáchajúce.

Drahé polyestery sú pravdepodobne kvalitnejšie a majú lepšiu priedušnosť, lepšie odvádzajú pot a tým aj zápach. Dresy vyrobené z lacného a nekvalitného polyesteru sú väčšinou tie, ktoré spôsobujú zápach a s tým spojené problémy. Každý výrobca má vlastné názvy pre technológie, ktoré manažujú priedušnosť a odvod potu. Na Holokolo máme takýchto kvalitných vecičiek na výber neúrekom. Pozrite si našu ponuku pánskych dámskych dresov. Investícia do kvalitného dresu sa naozaj vypláca. Ak si totiž kúpite lacný dres, ktorý nemá žiadne špeciálne technológie na priedušnosť a odvod potu, je oveľa viac pravdepodobné, že pod vašimi pazuchami majú baktérie žúrku a množia sa rýchlosťou blesku. A zanechávajú pri tom nepríjemný zápach.

Na záver: Uistite sa, že si svoje cyklo oblečenie a príslušenstvo poriadne a pravidelne čistíte. Ak sa aj napriek tomu neviete zbaviť zápachu, možno je čas kúpiť si nové. A ak už idete investovať, tak investujte rozumne a dlhodobo. Dresy a nohavice z kvalitného polyesteru alebo v kombinácií s karbónovými vláknami a Merinou vlnou sú najlepšou voľbou a prinesú vám lepší pôžitok z bicyklovania (a možno aj nových priateľov).